This is custom heading element

Porasla je vrednost kompanije Nvidia za 160 milijardi dolara - Prudence Capital, Beograd

Epilog dužničke krize

Nakon nove runde pregovora, polako se nazire epilog „dužničke“ krize SAD-a. Demokrate su prihvatile zahtev republikanaca za smanjenjem javne potrošnje u naredne 2 godine. Zauzvrat, gornja granica zaduženosti SAD biće povećana i time izbegnut tehnički bankrot. Definitivan dogovor još uvek nije postignut, ali sudeći po pomirljivim tonovima obeju strana i padu volatilnosti na tržištu, neće biti armagedon scenarija.

Nvidia

Ipak, centralni događaj ove nedelje je performansa Nvidia-e. Prvi put u istoriji kompanije, kvartalni prihod biće veći od $10 milijardi. Time su prevazišli i najoptimističnija očekivanja investitora i uvećali tržišni kapital akcionarima preko noći za više od 20%, ili u apsolutnom iznosu $160 milijardi. Posmatrajući trgovanje na berzama, primetan je nastavak trenda ulaganja u akcije firmi koje su povezane sa implementacijom veštačke inteligencije. Vrednost NASDAQ-a je uvećana 1% i premašila ponovo nivo od 14000 poena, dok je S&P indeks (The Standard and Poor’s 500) nepromenjen. Usled objavljivanja podataka da je ekonomska aktivnost u Nemačkoj smanjena u dva uzastopna kvartala, DAX je negativno reagovao i pao skoro 3%. Neizvesnost oko sudbine američkog duga je smanjena, ali najnoviji podaci o inflaciji su pogurali prinose na obveznice na najviši nivo od početka marta, dok je dolar ponovo ojačao u odnosu na EUR-o.

Black swan

Trgovanje je u prethodnom periodu bilo više zasnovano na sentimentu nego na fundamentalnim osnovama. Brokeri su gotovo isključivo dobijali instrukcije za kupovinu akcija proizvođača čipova. Za očekivati je da se ovaj trend nastavi i sledeće nedelje, koja ne obiluje objavama makroekonomskih podataka niti kvartalnim rezultatima velikih kompanija. Eventualni krah pregovora u vezi podizanja maksimalne stope američkog duga bi rezultovao negativnim performansama indeksa. Međutim, ovaj tzv. „black swan“ događaj je malo verovatan.

Prudence Capital vodeća je brokerska kuća u Srbiji koja nudi širok dijapazon brokerskih, kao i drugih korporativnih i finansijsko – savetodavnih usluga.