Inflacija se hladi u SAD i Evropi

Inflacija se hladi u SAD i Evropi

Akcije I dužnički instrumenti su nedelju završili pozitivno dok su investitori ,,pozdravili” smirivanje inflacije!

Većina glavnih indeksa je završila na višim nivoima prošle nedelje, pri čemu su indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite imali svoje najbolje mesece još od jula 2020 (8,9% i 10,7% respektivno). Opadanje prinosa na trezorske hartije nastavilo je da podiže raspoloženje.

Zvaničnici FED-a signaliziraju zadovoljstvo učinjenim napretkom po pitanju inflacije

Član odbora FED-a Christopher Waller, iznenadio je investitore u utorak izjavom na konferenciji u Vašingtonu da „sve više verujem da je politika trenutno dobro postavljena da uspori ekonomiju i vrati inflaciju na 2 posto.“ Dok je upozoravao da posao još uvek nije gotov, takođe je priznao da „smo videli najbrži pad inflacije ikada zabeležen.“

Blaga promena tona od strane predsednika FED-a Jerome Powell-a možda je doprinela jačem završetku nedelje za akcije i obveznice. U govoru u petak, Powell je priznao da su kamatne stope sada „već duboko u restriktivnom teritoriji.“ Međutim, takođe je upozorio da će Fed ponovo podići stope ako to diktiraju podaci.

JOBLESS CLAIMS dosegli su najviši nivo u poslednje dve godine.

Sve više dokaza, u vidu ekonomskih kretanja, navode da će doći do „soft landing“ scenarija. Lična potrošnja je porasla za 0,2% u septembru, što je najmanji rast u poslednjih šest meseci, dok su lični prihodi porasli istim tempom. Building permits su bili iznad očekivanja, ali novozapočeti objekti su iznenadili na dole.

Komentari Powella su doprineli spuštanju prinosa na referentnu 10-godišnju trezorsku obveznicu na skoro najniži nivo u poslednja tri meseca od 4,21%.(Cene obveznica i prinosa se kreću u suprotnim pravcima.)

Panevropski STOXX Europe 600 Index završio je 1,35% viši, dok su stmi pad inflacije i opadanje prinosa na obveznice podigli raspoloženje investitora. Glavni berzanski indeksi takođe su porasli. Nemački DAX je skočio 2,30%.

 

Misao nedelje

Dok su Federalne rezerve SAD podizale kamatne stope kako bi usporile agregatnu tražnju, stvarna  potrošnja je ostala jaka. – JP Morgan.