Obrt na prinosima dužničkih hartija!

Obrt na prinosima dužničkih hartija!

Prošla nedelja obeležena je značajnim događajima na američkim finansijskim tržištima, jakim skokovima na tržištima akcija, promenama u nivoima stopa prinosa na američke državne obveznice, odlukom FED-a da zadži kamatnu stopu na sadašnjem nivou, solidnim kvartalnim izveštajima velikih korporacija, što za posledicu ima:

Skok na berzi – Američki indeksi akcija postigli su impresivne dobitke, označavajući najveći nedeljni porast u 2023. godini. NASDAQ je prednjačio, beležeći spektakularan skok od 6,6%, dok je S&P 500 dodao značajnih 5,9%. Dow takođe nije zaostajao i porastao je za 5,1%. Ovo se dogodilo svega nedelju dana nakon što su S&P 500 i NASDAQ ušli u zonu korekcije nakon nedavnih padova.

Obrt na prinosima dužničkih hartija –  Promena trenda u prinosima na američke trezorske obveznice imala je dubok uticaj na tržište dužničkih hartija. Kako su prinosi trezora naglo opali, prekinuvši trend rasta koji je trajao sedam meseci, tržište akcija pozitivno je reagovalo na ovu promenu. Prinos na 10-godišnje američke trezorske obveznice pao je sa 4,83% na 4,52% tokom nedelje.

Rast zapošljavanja – Iza porasta vrednosti akcija bila je i vest o usporavanju tržišta rada, što je potencijalno uticalo na smanjenje sklonosti Federalnih rezervi (FED) za ponovno povećanje kamatnih stopa u kratkom roku. U oktobru je ekonomija stvorila 150.000 novih radnih mesta, što je značajno manje u poređenju sa septembrom i prosečnim mesečnim brojem od 258.000 radnih mesta tokom poslednjih 12 meseci. Stopa nezaposlenosti je blago porasla na 3,9%.

FED zadržava stopu –  Federalne rezerve nisu menjale kamatne stope, iako su one i dalje na najvišem nivou od 2001. godine. Međutim, postoji mogućnost da će se kamatne stope ponovo povećati na decembarskom sastanku FED-a. Ovo predstavlja najduži period bez povećanja kamatnih stopa od marta 2022. godine, kada su kamatne stope počele da se podižu sa gotovo nultog nivoa.

Briljantni Russell 2000 –  Američki indeks malih kapitalizacija, Russell 2000 Index, ostvario je impresivan rast od gotovo 8% tokom nedelje. Ovaj skok nadmašio je dobitke indeksa sa velikom kapitalizacijom i povratio Russell 2000 indeks u pozitivan teritorij za ovu godinu. Nedelju dana ranije, ovaj indeks je pao na najniži nivo u skoro tri godine.

Smanjenje tržišne volatilnosti –  Tokom nedelje obeležene jakim skokovima na američkim tržištima akcija, indeks koji meri očekivanja investitora u kratkoročnu tržišnu volatilnost, CBOE Volatility Index, naglo je pao za 30% na najniži nivo u mesec i po dana. Ovo smanjenje volatilnosti ukazuje na veće poverenje investitora.

U zaključku, prošla nedelja donela je značajne promene na američkim finansijskim tržištima, sa povoljnim kretanjem akcija, preokretom u prinosima na trezorske obveznice i obnovljenim optimizmom među investitorima. Nastavak ovih trendova će privući pažnju investitora i usmeriti dalji tok događaja u svetu finansija. Ove nedelje treba obratiti pažnju na obraćanje čelinka FED-a Jerome Powell-a u sredu, kao i objavu makroekonomskog podatka Initial Jobless Claims dan nakon pomenutog obraćanja.