Praznična nedelja donela dobitke na indeksima

Praznična nedelja donela dobitke na indeksima

Protekla nedelja je bila obeležena stabilnim rastom na američkim berzama, sa S&P 500, NASDAQ-om i Dow indeksom koji su ostvarili dobitke od oko 1% tokom skraćene trgovačke nedelje. Ovo je već četvrta nedelja zaredom u kojoj su američki indeksi beležili pozitivne trendove, a S&P 500 se istakao rastom od gotovo 11% tokom ovog perioda.

 

Iako se bliži kraj 2023. godine, američke akcije koje se svrstavaju u growth stocks održavale su značajnu razliku u performansama u odnosu na value stocks – što je izražen preokret u odnosu na 2022. godinu, kada je vrednost nadmašila rast. Naime, indeks rastućih velikih američkih firmi imao je rast od 36.7% ove godine, na osnovu ukupnog prinosa, dok je povrat za vrednosne akcije bio samo 4.8%.

Kada je reč o izveštajima o zaradama, gotovo sve kompanije u S&P 500 su predstavile rezultate za treći kvartal, pri čemu se očekuje prosečan rast zarada od 4.3% u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Ovo bi bio prvi kvartal sa rastom zarada od trećeg kvartala 2022. godine.

Uprkos pozitivnim kretanjima na berzi, indeks koji prati očekivanja investitora u vezi sa kratkoročnom volatilnošću američkog tržišta akcija opao je petu nedelju zaredom. Cboe indeks volatilnosti (VIX) bio je oko 42% niži u odnosu na nedavni vrhunac 20. oktobra. Ovo smanjenje volatilnosti pratilo je sličan trend tokom cele godine.

Međutim, sektor nekretnina pokazuje pad, sa prodajom postojećih kuća u SAD-u u oktobru koja je pala za 14.6% u odnosu na isti mesec prethodne godine, dosežući najniži nivo u poslednjih 13 godina. Sa visokim kamatnim stopama, prognoze su da će ukupna prodaja postojećih kuća u 2023. godini možda biti na najnižem nivou od 2011. godine.

Potez Federalnih rezervi SAD-a vezanih za kamatne stope takođe je bio u fokusu, nakon objavljivanja zapisnika sa poslednjeg sastanka. Zvaničnici Fed-a nisu dali naznake da su skloni početku smanjenja kamatnih stopa u skorije vreme, ističući da politika Fed-a trebaja ostati „restriktivna“ sve dok podaci ne pokažu ubedljiv trend povratka inflacije na cilj od 2%.

Predstojeći praznični period u SAD-u nosi mešovite izglede za maloprodaju, s prognozom NRF-a koja predviđa rast praznične potrošnje tokom novembra i decembra od 3.0% do 4.0% u odnosu na prošlu godinu – što je manje u poređenju s rastom prodaje tokom prošlogodišnjih praznika.

U ovom kontekstu, sledeće nedelje će izveštaj o rastu BDP-a biti najvažniji ekonomski podatak. Biće to druga procena rasta trećeg kvartala, pri čemu je inicijalna procena objavljena krajem oktobra postavila rast na snažnu godišnju stopu od 4.9%, što je porast sa 2.1% u drugom kvartalu ove godine.