Izazovi na finansijskim tržištima podstiču volatilnost.

Izazovi na finansijskim tržištima podstiču volatilnost.

 

Finansijska tržišta su prošle nedelje bila turbulentna. Nedelja je obeležena velikim promenama, izazovima i volatilnošći. Kako se suočavaju sa makroekonomskim i geopolitičkim brigama, indeksi na američkom tržištu akcija pokazuju oscilacije. Dok Nasdaq gotovo tone u teritoriju bear marketa, S&P 500 je zabeležio najveći nedeljni pad u poslednjem mesecu.

Geopolitičke tenzije, izjave zvaničnika Federalnih rezervi i rast dugoročnih prinosa obveznica doveli su do nervoze na tržištima. Pritisak na sentiment naglo je porastao tokom nedelje, izazvan incidentima na Bliskom Istoku i izjavama zvaničnika Federalnih rezervi.

Predsednik podružnice FED-a iz Richmonda, Thomas Barkin, istakao je zabrinutost zbog usporavanja tražnje I ponovnog ubrzanja inflacije, dok je predsednik Fed-a Jerome Powell pokušao umiriti tržište, govoreći o kratkoročnim izazovima rekavši da obzirom na neizvesnost i rizike i koliko su daleko stigli u obuzdavanju inflacije, FED postupa pažljivo. Donosiće odluke o obimu dodatnog zatezanja politike i koliko dugo će politika ostati restriktivna na osnovu ukupno pristiglih podataka.

Pozitivna ekonomska vest, kao što je rast maloprodaje, nije uspeo u potpunosti da popravi raspoloženje na tržištima. Rast stopa prinosa na 10-godišnje američke obveznice došao je do najviše tačke od 2007. godine, stvarajući dodatnu neizvesnost na tržištima.

Evropska tržišta takođe su bila pogođena tim promenama, padom akcija i rastom prinosa na državne obveznice. Evropski lideri, uključujući i predsednicu ECB-a, Christine Lagarde, upozorili su na rizik od inflacije zbog tenzija na Bliskom Istoku, koje posledično guraju cenu sirove nafte naviše.

Sve u svemu, finansijska tržišta suočavaju se sa brojnim izazovima i neizvesnišću koje će uticati na dalji tok događaja. Očekivanja u vezi sa kamatnim stopama i inflacijom ostaju ključne tačke fokusa za investiture, kao i sezona rezultata koja je uveliko u toku.

Ove nedelje, u četvrtak, najvažniji makroekonomski podatak će biti objavljen, a odnosi se na BDP SAD-a za treći kvartal. Ovaj pokazatelj može predodrediti sentiment tržišta za narednu nedelju ili dane koji slede. Isto tako u fokusu ove nedelje moraju biti i kvartalni rezultati tehnoloških giganata MSFT i GOOGL koji umeju odrediti smer tržišta u narednim danima, kao i kompanija META, AMZN, IBM, WM.

Očekuje nas još jedna nedelja puna izazova i turbulencija na finansijskim tržištima.