Umerena ali i zanimljiva nedelja na finansijskim tržištima

Umerena ali i zanimljiva nedelja na finansijskim tržištima

Protekla nedelja na finansijskim tržištima nam je donela događaje koji su privukli pažnju investitora širom sveta. Američki indeksi akcija zabeležili su šestu pozitivnu nedelju zaredom,S&P 500 indeks je ostvario rast od gotovo 12%.

Na planu tržišta rada, novembarski podaci o zapošljavanju od 199.000 novih radnih mesta nadmašili su očekivanja ekonomista, dok je stopa nezaposlenosti skliznula na 3,7%. Ovaj podatak pokazuje stabilnost, umeren rast u odnosu na oktobarskih 150.000, ukazuje na solidan momentum na tržištu rada.

Očekivanja inflacije među američkim potrošačima opala su na najniži nivo od marta 2021. Godine.Potrošači sada očekuju da će godišnja stopa inflacije za godinu dana biti oko 3,1%, što je značajan pad sa prethodnog nivoa od 4,5%.

S druge strane, analitičari su tokom oktobra i novembra smanjili procene zarade po akciji za S&P 500 kompanije za prosečnih 5,0%, prema podacima FactSet-a. Ovo smanjenje je veće od prosečnog smanjenja u prvih dva kvartala, ukazujući na značajnije prilagođavanje očekivanja.

Kriptovalute su takođe privukle pažnju, sa cenom Bitcoina koja je dostigla najviši nivo od aprila 2022. godine. Njegova vrednost od preko 44.000 dolara i rast od preko 13% tokom nedelje nagoveštava značajnu fluktuaciju na ovom tržištu.

Cena nafte se spustila ispod 70 dolara po barelu, dostigavši najniži nivo u više od pet meseci, a zlato je imalo turbulentnu nedelju, s naglim porastom cene preko 2.100 dolara po unci, da bi se kasnije vratila na niži nivo, ali i dalje iznad 2.000 dolara.

Kako se okrećemo predstojećim događajima, investitori su fokusirani na izveštaj o potrošačkim cenama, završni sastanak Federalnih rezervi SAD-a u ovoj godini, kao i mesečno ažuriranje prodaje na malo. Očekuje se da će Fed zadržati kamatne stope nepromenjenim, a investitori će tražiti naznake o budućim mogućim smanjenjima u 2024. godini.

Ova nedelja je obilovala raznolikim tržišnim informacijama i makroekonomskim podacima, od stabilnosti na tržištu rada do oscilacija u ceni Bitcoina i nafte, stvarajući interesantnu sliku i postavljajući temelje za diskusiju i analizu među investitorima.