Akcije nastavljaju rast

Akcije nastavljaju rast

Indeks S&P 500 nastavio je snažan rast tokom prethodne dve nedelje i prešao je granicu od 4.500 poena prvi put od septembra.

Trejderi T. Rowe Price-a primetili su da su makroekonomski faktori izgleda preuzeli glavnu ulogu dok se završavao izveštajni period trećeg kvartala. Posebno, akcije kompanije Target skočile su skoro 18% u sredu nakon što su nadmašile očekivanja konsenzusa o zaradama i ponudile bolje od očekivanih prognoza za četvrti kvartal. Akcije rivala Walmart činilo se da rastu nakon vesti i dostigle su rekordno visoku vrednost. Međutim, akcija se zatim korigovala za preko 8% u četvrtak, nakon što je kompanija smanjila prognoze zbog rastuće opreznosti potrošača i pada cena nekih roba.

Inflacija iznenađuje na dole

Nedeljni, pažljivo praćeni izveštaji o inflaciji, verovatno su potvrdili da ono što bi moglo biti loša vest za prihode trgovaca na malo moglo bi biti dobra vest za kamatne stope. U utorak, ministarstvo rada je izvestilo da se glavni indeks potrošačkih cena nije promenio u oktobru, delimično zbog oštrog pada troškova energije. Core (bez hrane i energije) cene su porasle za 0,2%, što je dovelo do godišnjeg porasta od 4,0%. Inflacija proizvođačkih cena, objavljena u sredu, takođe je iznenadila na dole.

Izveštaj o prodaji u sektoru maloprodaje koji je objavio ministarstvo trgovine u sredu takođe je možda ohrabrio investitore. Maloprodaja (koja nije prilagođena inflaciji) pala je za 0,1% u oktobru, manje nego što se očekivalo, delom zbog pada prodaje benzina i automobila. Dok je potrošnja povezana sa domaćinstvom, kao što su nameštaj i građevinski materijali, i dalje nastavila da opada. Potrošači su nastavili da povećavaju izdatke u barovima i restoranima i online kupovinama.

Dugoročni prinosi na trezorske obveznice SAD-a dosežu dvomesečni minimum

Hlađenje inflacije podstaklo je još jedan pad prinosa na dugoročne trezorske zapise, sa referentnom 10-godišnjom obveznicom, koja je dodirnula intradnevni minimum od oko 4,40% u petak, što je najniži nivo od sredine septembra. (Cene obveznica i prinosa se kreću u suprotnim pravcima.)

Lideri ECB nagoveštavaju da će stope ostati veće neko vreme

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard rekla je na događaju Financial Times-a da kreatori evropske politike očekuju da će inflacija porasti na početku sledeće godine. Lagardova je, međutim, nagovestila da čak i ako se inflacija ponovo ubrza, možda neće biti potrebno još jedno povećanje kamatnih stopa: „Mi smo na nivou kamatnih stopa na kome verujemo da će nas, ako se zadrže dovoljno dugo – a ovo dovoljno dugo nije trivijalno – odvesti do nivoa inflacije od 2%.” Ona je dodala da verovatno neće biti promena u „narednih nekoliko kvartala“.

Podaci o nekretninama naglašavaju pad

Zvanični podaci pokazali su da se pad na tržištu nekretnina produbio u oktobru. Investicije u razvoj nekretnina pale su za iznad-konzensusnih 9,3% u prvih 10 meseci ove godine u poređenju sa padom od 9,1% u periodu od januara do septembra, prema Nacionalnom birou za statistiku. Prodaja nekretnina je pala za 7,8% između januara i oktobra u odnosu na isti period 2022. godine.