Pregled prošlonedeljnih događaja na finansijskim tržištima

Pregled prošlonedeljnih događaja

Protekle nedelje, američka finansijska tržišta su bila poprište različitih događaja koji odražavaju pulsiranje svetskog ekonomskog pejzaža. Umeren, ali pozitivan trend na akcijama bio je očigledan u rastu NASDAQ-a za više od 2%, dok su S&P 500 i Dow zabeležili umerene dobitke. Međutim, tačka interesovanja bila je volatilnost kamatnih stopa na dužničkim hartijama SAD-a, koja je izbila usled promena u izgledu za dalje podizanje referentnih kamatnih stopa.

 

Čelnik Federalnih rezervi SAD-a, Jerome Powell, dao je izjavu koja je rezultirala rastom prinosa na dužničkim hartijama, ukazujući na moguće dodatne napore u borbi protiv inflacije. Istovremeno, cene nafte su zabeležile treću uzastopnu nedelju pada, padajući na najniži nivo od sredine jula, pod uticajem mešanih podataka o globalnoj ekonomiji i zabrinutosti za potražnjom.

 

Nedeljni pad indeksa malih kapitalizacija Russell 2000 od preko 3% usledio je nakon prethodnog naglog porasta od gotovo 8%, značajno zaostavši za performansama velikih indeksa. Ovaj rezultat ostavio je Russell 2000 Index blago u negativnoj teritoriji na godišnjem nivou. Sa druge strane, cena Bitcoina je skočila na najviši nivo od maja 2022. godine, premašujući 37.000 dolara u petak, što predstavlja impresivan rast u odnosu na kraj prošle godine.

 

Osim toga, zabeležen je pad potrošačkog sentimenta u SAD-u, izazvan zabrinutošću zbog visokih kamatnih stopa i eskalacije konflikta na Bliskom istoku. Vlada Kine je izvestila o padu izvoza šesti mesec zaredom, dok su uvozi nastavili da rastu. U utorak se očekuje izveštaj o indeksu potrošačkih cena (Core CPI), pružajući uvid u produžetak nedavnih mešovitih trendova inflacije u oktobru.

 

Zaključno, dinamična nedelja na finansijskim tržištima nagoveštava kompleksnost izazova s kojima se suočava globalna ekonomija. Od kamatnih stopa i cena energenata do dinamike kriptovaluta, pažljivo praćenje ključnih indikatora će biti od suštinskog značaja za bolje razumevanje perspektiva tržišta u narednom periodu.