Ključni trenuci i dileme

Ključni trenuci i dileme

Prošla nedelja na finansijskim tržištima obeležena je promenom momentuma. Inicijalni optimizam na američkim tržištima akcija postepeno je prešao u negativn trend kako se otvarala sezona kvartalnih izveštaja. Dok je elitni Dow Jones(1,24%) zabeležio blagi nedeljni rast, NASDAQ (-0,3%) i S&P 500(-0,27%) su i neznatno opali, pokazujući ranjivost u tehnološkom sektoru.

Ključna dešavanja uključivala su pad kamatnih stopa, prekidajući niz od pet uzastopnih nedeljnih rasta  prinosa na američke državne obveznice. Iako je zabeležen blagi pad stope, u petak sa prinosom od oko 4,63%, ostaje činjenica da se radi o najvišim vrednostima od sredine 2007. godine. Sentiment je pokvarila aukcija državnih obveznica SAD za koje nije vladalo veliko interesovanje. Cene obveznica su klizale na dole a prinosi na njima rasli vukući sa sobom tržište akcija.

Inflacija je takođe bila u centru pažnje, sa izveštajem o potrošačkim cenama u SAD-u za septembar. Iako je ukupna godišnja stopa ostala na 3,7%, postoje razlike u promenama cena stanovanja, energije i hrane. Podaci o indeksu potrošačkih cena (CPI) u SAD za septembar su u delu bazne inflacije bili na nivou očekivanja dok je opšta inflacija za tik pokazala veće očitavanje. Investitori sada nalaze novi konenzus da postoji 30% verovatnoće da će FED još jedanput podići kamatnu stopu ove godine.

Sezona kvartalnih izveštaja je započela, a tri vodeće američke banke su objavile rezultate za treći kvartal, nadmašivši očekivanja analitičara u pogledu profitabilnosti i prihoda. Ovo je bio pozitivan signal za tržište.

Napetosti na Bliskom istoku i pooštravanje sankcija protiv izvoza ruske nafte dovele su do rasta cena nafte. Američka sirova nafta dostigla je gotovo 88 dolara po barelu, istakavši nestabilnost na tržištu nafte.

Indeks Russell 2000, suočava se s izazovima i zabeležio je pad od oko 1,5% tokom nedelje. Ovaj indeks je nastavo sa padom tokom 2023. godine, ukupno gubeći oko 14% od svog vrhunca 31. jula.

Nedelja se završila a naredna otpočinje sa iščekivanjem izveštaja o maloprodaji u SAD-u, koji će otkriti da li je pozitivan zamah iz avgusta nastavljen u septembru, uprkos inflatornim pritiscima. Takođe treba obratiti pažnju na kvartalne rezultate velikih sistema u nadolazećoj nedelji poput giganta iz sektora zdravstvene zaštite JNJ, jedne od najvećih banaka SAD-a BAC, MS i naravno GS, kao I SCHW, RIO, LMT, PG, ASML. Ne sme se zaboraviti ni rezultat giganta elektro automobila TSLA i najvećeg striming servisa NFLX.

U celini, prošla nedelja donela je dinamične promene i postavila niz dilema pred investitore, dok tržišta ostaju osetljiva na razne faktore i tenzije u svetu.