Rast tržišta sedmu nedelju zaredom!

Rast tržišta sedmu nedelju zaredom!

 

Proteklu nedelju na finansijskim tržištima obeležio je skok glavnih američkih indeksa akcija. Ovaj rast označava sedmu pozitivnu nedelju u kontinuitetu, a ostvareni nedeljni dobitak je bio gotovo 3%. Ključni katalizator ovog rastućeg trenda je očekivano smanjenja kamatnih stopa FED-a. Dow je postavio novi rekord, nadmašujući svoj prethodni vrh iz januara 2022. S&P 500 se nalazio oko 1% ispod svog najvišeg nivoa, dok je NASDAQ bio oko 8% ispod svog istorijskog maksimuma.

Sednica Fed-a je bila ključni događaj protekle nedelje. Federalne rezerve SAD-a su treći sastanak za redom zadržale referentnu kamatnu stopu nepromenjenom. Prognoze većine članova Fed-a ukazuju na mogućnost za tri smanjenja referentne stope u 2024. godini, dok su ranije, u septembru, očekivali jedno povećanje ove godine, praćeno sa dva smanjenja naredne.

Ovaj preokret u očekivanim kretanjima kamatnih stopa je podstakao rast cena na tržištu obveznica, čime su prinosi gurnuti na dole. Prinosi 10-godišnjih američkih državnih obveznica su pali ispod 4,00%, dok je prinos 30-godišnjih hartija ostao neznatno iznad tog praga.

Uprkos svim oscilacijama, sedmonedeljni rast glavnih američkih indeksa akcija uticao je na značajan skok NASDAQ-a od skoro 18% od minimuma krajem oktobra. S&P 500 i Dow su beležili rast od oko 15%.

Iznenađujući uspon RUSSELL 2000 ideksa usledio je nakon sastanka Federalnih rezervi SAD-a u sredu, koji je rezultirao rastom indeksa od gotovo 6% tokom nedelje. Iako zaostaje za najvećim kompanijama od početka godine, Russell 2000 je zabeležio skok od preko 21% od minimuma, zabeleženog 27. oktobra.

Sa druge strane Atlantika, Evropa se suočava sa mogućnošću ekonomske recesije. Poslovne ankete pokazuju pad aktivnosti u sektorima usluga i proizvodnje u Nemačkoj i Francuskoj, a nedavni izveštaj o BDP-u evrozone je ukazao na stagniranje tokom trećeg kvartala ove godine.

Kako ulazimo u poslednje dve nedelje godine, dodajemo i da analitičari Wall Street-a očekuju dvocifren rast zarada kompanija iz S&P 500 indeksa tokom naredne godine. Prema podacima FactSet-a očekivanja ukazuju na rast zarada od 11,8% prosečno, što prevazilazi srednju vrednost od 8,4% u prethodnih 10 godina.

U fokusu ove nedelje je novembarski U.S. Core PCE Price Index, koji će biti objavljen u petak, i koji bi mogao doneti nove dokaze o daljem smirivanju inflacije u SAD-u. Prema izveštaju iz oktobra bazna inflacija je bila 3,5% na godišnjem nivou, a mesec pre, u septembru, 3,7%.