Osma nedelja za redom!

Osma nedelja za redom!

Iako nisu postignuti impresivni rezultati prethodne nedelje, glavni indeksi su ostvarili dobitke, doduše skromne, ostvarivši rast osmu nedelju za redom. Za S&P 500 ovaj niz pozitivnih nedelja predstavlja najduži ostvareni još od novembra 2017. godine.

Jedan od ključnih faktora koji privlači pažnju investitora jeste FED i inflacija. FED-ov preferirani indikator inflacije (PCE) je prvi put od aprila 2020. godine pokazao negativnu mesečnu vrednost, približavajući se tako ciljanoj stopi od 2,0%.

Zanimljivo je da su tokom prethodnih nedelja akcije malih kompanija (small cap) u SAD-u nadmašile one veće (mid i large cap). Russell 2000 je zabeležio gotovo 3% rasta nedeljno, i time doprineo ukupnom skoku, od preko 24% u predhodna dva meseca.

Tokom protekle nedelje zabeležena je i promena u očekivanjima među američkim potrošačima. Nakon četiri meseca kontinuiranog opadanja, ekonomski sentiment, meren preko istraživanja Univerziteta u Michiganu, zabeležio je snažan rast. Rastući optimizam po pitanju očekivanog  kretanja inflacije , doprineo je rastu sentimenta na 69,7, u poređenju sa 61,3 u prethodnom mesecu.

U pogledu ekonomskih kretanja, konačna procena vlade SAD-a o rastu ekonomije u trećem kvartalu je neznatno revidirana nadole, ali i dalje ukazuje na snažan rast. BDP za ovaj kvartal je iznosio impresivnih 4,9%, što je najbrži rast zabeležen u skoro dve godine.

S druge strane, očekivanja rasta zarada u četvrtom kvartalu su umereno su nešto manja u poređenju sa prethodnim kvartalom. Analitičari predviđaju da će prosečan rast zarada kompanija koje čine S&P 500 iznositi 2,4%, što je manje u odnosu na 4,9% iz trećeg kvartala.

Ako se osvrnemo na aktivnosti samih kompanija, otkupi akcija (share buyback) su zabeležili blagi rast u trećem kvartalu 2023. godine u odnosu na prethodni kvartal. Učešće otkupa akcija, za kompanije u S&P 500 je porastao za 6%, dostižući gotovo 186 milijardi dolara. Ipak, u poređenju sa istim kvartalom prethodne godine, otkupi su bili manji za 12%.