Korekcija na finansijskim tržištima: Prilika i izazovi

Korekcija na finansijskim tržištima: Prilika i izazovi

 

Finansijska tržišta su u korekciji, s padom akcija od oko 10% sa svog vrhunca iz jula meseca. Ovaj pad je podstaknut porastom prinosa na državne obveznice i izveštajima mega-cap tehnoloških kompanija kao i ratnim dešavanjima prevashodno u Izraelu ali i Ukrajni. Pitanje koje se postavlja je da li je ovo obična korekcija ili nešto ozbiljnije?

Odgovor leži u sledećim faktorima:

Ekonomska otpornost SAD-a: Američka ekonomija je u trećem tromesečju porasla po stopi od 4,9% godišnje, pokazujući snažan rast.

Smanjenje Inflacije: Uprkos rastu, inflacija se smanjuje, sa osnovnim indeksom potrošačkih cena (core PCE) je 3,7% u septembru.

Fed i kamatne Stope: FED će verovatno zadržati nepromenjene kamatne stope, dok se kamatni prinosi približavaju vrhuncu.

Revidirana valuacija: Cene akcija su pale, poboljšavajući P/E racija S&P 500 indeksa.

Finansijski izbeštaji bolji od očekivanja: Nakon tri negativna tromesečja, korporativni profiti pokazuju znakove oporavka.

Rast proizvodnje: Aktivnost u proizvodnji pokazuje znakove izlaska iz kontrakcije.

Cena nafte pod kontrolom: Rast cena nafte ostaje pod kontrolom, utičući na inflaciju.

Sentiment Investitora: Sentiment je promenjen, što može ukazivati na promene na tržištu.

Sezonski trendovi: Tradicionalno, novembar i decembar su povoljni meseci za akcije.

 

Trenutna korekcija, iako izazovna, nosi sa sobom i potencijalne prilike za investitore. Budete prilagodljivi, razmotrite dodavanje kvalitetnih akcija po povoljnijim cenama i imajte realna očekivanja u vezi sa povratima i volatilnošću. Diverzifikacija i ravnoteža portfolija mogu Vam pomoći da prevaziđete kratkoročne padove, koji su neizbežni deo finansijskih tržišta.

Ove nedelje treba obratiti pažnju na nekoliko ključnih makroekonomskih podataka. S tim u vezi u sredu će biti objavljen podatak ISM manufacturing PMI, JOLTs Job Openings, gde prvi može ukazati na tempo usporavanja/ubrzavanja inflacije, a drugi nam daje sliku o čvrstini tržišta rada SAD-a. Utisak će upotpuniti objava rezulatata Initial Jobless Claims u četvrtak kojeg prati podatak o nezaposlenosti SAD u petak popodne.

Sezona rezultata je u toku pa ove nedelje treba obratiti pažnju na objavu rezultata tehnološkog giganta AMD, jednog od najbećih imena iz sektora zdravstva PFE, građevinske industrije CAT.