Trendovi za kraj leta 2023. godine

  1. Borba protiv inflacije: Centralne banke širom sveta su reagovale na rastuću inflaciju koordiniranim promenama monetarne politike. Najveći investicioni fondovi upozoravaju da je ovo najveći inflantorni pritisak od 1980-ih. Fed je agresivan u podizanju kamatnih stopa kako bi suzbio inflaciju, ali pazi da ne izazove recesiju.
  2. Energetska kriza u Evropi: Rat u Ukrajini je povećao cene prirodnog gasa i pritisnuo evrozonu prema recesiji. Smanjenje uvoza ruskog gasa i potreba za alternativnim izvorima energije čine izazov za Evropu. Očekuje se da će visoke cene energije i hrane nastaviti pritisak na inflatorna kretanja.
  3. Kineska ekonomija u 2023: Kina planira oporavak u ovoj godini , nakon usporavanja u 2022. godini zbog pandemije i problema sa sektorom nekretnina. Međutim, izlazak iz nulte politike prema COVID-19 biće izazovan, a problemi u sektoru nekretnina će se nastaviti. Kina se suočava s restrukturiranjem globalnih lanaca snabdevanja.
  4. Aktuelni tržišni trendovi: Na tržištu rada, objavljeni su avgustovski podaci o zaposlenosti, a oni su podržali očekivanje da će Federalne rezerve zadržati kamatnu stopu na sastanku zakazanom za 20. septembar. Iako je broj novih radnih mesta premašio očekivanja, stopa nezaposlenosti neočekivano je porasla sa 3,5% na 3,8%, što je iznenadilo tržište. Rast plata je bio ispod očekivanja, signalizirajući deflacione tendencije.
  5. Stanje na američkom tržištu: S&P 500 je zabeležio pad u avgustu, ali ostaje 18% u plusu od početka godine i nedavno je bio samo oko 6% ispod svog istorijskog maksimuma postignutog u januaru prošle godine. Fundamentalno gledano, temeljni uslovi za tržište akcija su pozitivni, ali brzi rast u prethodnom periodu predstavlja izazov za budući razvoj tržišta. BDP najveće svetske ekonomije ostvaruje snažan rast, očekuje se +5,6% u trećem kvartalu na godišnjem nivou, a cena sirove nafte raste, što utiče na naftne kompanije.