This is custom heading element

Tesla je ponovo u punoj brzini - Prudence Capital

Završetak “earnings season”-a i kraj sage oko povećanja praga zaduživanja doneo nam je manje uzbuđenja na svetskim berzama. Investitori su se pritajili u očekivanju objave mesečne inflacije u SAD-u i epiloga FED sednice zakazane za sredu naredne nedelje.

Neutralan efekat na kretanje indeksa

Na makro nivou ove nedelje smo imali dva događaja koja su u zbiru imali neutralan efekat na kretanje indeksa. Najpre je Kanadska centralna banka (Bank of Canada – Banque du Canada) neočekivano podigla osnovnu kamatnu stopu i tako uticala na pad NASDAQ od preko 1%, koji je potom nadoknađen narednog dana nakon što je američko tržište rada još jednom pokazalo znake “hlađenja. To je smanjilo očekivanja investitora o 11-om uzastopnom “hike”-u od strane FED-a. Vrednost S&P 500 (The Standard and Poor’s 500) je uvećana 0.4% ove nedelje, i na taj način je prekoračen prag od 4.300 poena. Brokeri su pažljivo ispratili probijanje ovog nivoa, jer su se time stekli uslovi da rast ovog indeksa koji je započeo oktobra 2022.godine kvalifikuje kao “bull market”. Za razliku od S&P 500, NASDAQ je ostao nepromenjen, dok je DAX zabeležio pad od -0.8%. Od ostalih investicionih kategorija, i pored značajne redukcije proizvodnje od strane Saudijske Arabije, nafta je zabeležila pad od -2%, potvrđujući negativan trend, a pokazatelj volatilnosti tržišta, VIX indeks, pao je na nivo sa početka 2020.godine.

Nastavak pozitivnog kretanja na trgovanju akcijama

Ono što raduje manje investitore je nastavak pozitivnog kretanja na trgovanju akcijama koje su tradicionalno njihov prvi izbor. Tesla, kompanija gde većina ljudi ulože svoj kapital, je uvećala  vrednost svakog dana u prethodne 2 nedelje. Kulminacija koja je zaokružila impresivan rast u ovom periodu od 34% desila se nakon sklapanja ugovora sa Ford-om i General Motors-om o korišćenju Teslinih superpunjača. Indeks pohlepe, Russel 2000 je porastao preko 2% ove nedelje, i tako smanjio zaostajanje u odnosu na NASDAQ. Ipak, nakon perioda produženog rasta, treba očekivati reakciju “bearish” investitora naredne nedelje. Intenzitet korekcije biće jači ukoliko majsko očitavanje inflacije u SAD-u bude veće od 5%.

Prudence Capital vodeća je brokerska kuća u Srbiji koja nudi širok dijapazon brokerskih, kao i drugih korporativnih i finansijsko – savetodavnih usluga.