This is custom heading element

Stopa američke inflacije tokom uskršnjih praznika 2023. godineIščekivanja rezultata američke inflacije tokom uskršnjih praznika

Usled iščekivanja rezultata američke inflacije i uskršnjih praznika, obimi trgovanja početkom nedelje su bili manji. Smanjenje međugodišnje inflacije sa 6% na 5% u Sjedinjenim Državama (SAD), investitori su protumačili kao još jednu potvrde da su vremena najvećih cenovnih pritisaka iza nas.

The Standard and Poor’s 500

Nakon kraće pauze, najveće interesovanje na finansijskim tržištima bilo je za akcijama tzv. megacap tehnoloških kompanija koje su doprinele da S&P 500 (The Standard and Poor’s 500) poraste 1%, dok je NASDAQ ostao nepromenjen. Evropski indeksi bili su pozitivni tokom svakog od 4 dana trgovanja, te se DAX bliži rekordnom nivou od 16.000 poena. Primetan je pad neizvesnosti na tržištu, što je rezultovalo apresijacijom EUR-a u odnosu na dolar (USD), smanjenjem cena obveznica i stabilizacijom cena zlata/nafte. Takođe, poverenje u bankarski sistem se postepeno vraća nakon objave kvartalnih rezultatata najvećih banaka u SAD koji su pokazali porast profitabilnosti i priliv depozita.

Veliki uticaj na kretanja indeksa imaće i rezultati Netflix-a i Tesle

Time je data uvertira za ono što sledi naredne nedelje. Pored banaka, veliki uticaj na kretanja indeksa imaće i rezultati Netfliksa (Netflix) i Tesle (Tesla, Inc.). Kvartalni izveštaji ovih kompanija tradicionalno određuju sentiment investitora pre objave rezultata ostalih kompanija iz IT sektora, zakazanih za kraj meseca.

Prudence Capital vodeća je brokerska kuća u Srbiji koja nudi širok dijapazon brokerskih, kao i drugih korporativnih i finansijsko – savetodavnih usluga.