SOFT LANDING IZVESTAN?

Sezona finansijskog izveštavanja je sada u punom jeku, a prošle nedelje velika pažnja je bila usmerena na tehnološki sektor jer su Microsoft, Alphabet i Visa objavili finansijske izveštaje u utorak nakon zatvaranja trgovanja.

Izuzetno veliki rast cena tehnoloških akcija u prethodnom periodu, uz velika očekivanja koja su ugrađena u cene akcija, moraju se opravdati.  Cene sirove nafte su se stabilizovale malo ispod tromesečnog maksimuma.  Optimizam zbog daljih kineskih državnih podsticaja, sezona je odmora, uz pad zaliha u SAD, guraju cenu glavnog svetskog energenta.

MicrosoftAlphabet su premašilI očekivanja u pogledu prihoda i zarade po akciji.  Međutim, usporavanje rasta cloud biznisa u slučaju Microsoft-a i velika kratkoročna ulaganja u AI rešenja (koja treba da odbace profit sledeće godine), nije bila po volji investitora na berzi.  U tom smislu, jedna prednost koju ima Alphabet jeste to što ima sopstveni prilagođeni čip koji pomaže u smanjenju troškova.  Microsoft agresivno kupuje čipove Nvidia-je s obzirom da nema sopstveno silicijumsko rešenje.  Fundamentalno, stvari slično stoje za obe kompanije.  Razlika je u nijansama koja je dovela do razlićitog ishoda u kretanju cena akcija nakon zatvaranja trgovanja.  Alphabet je zabeležio skok od oko 6,5% a Microsoft pad od oko 3,5% nakon objave rezultata.

U utorak i sredu održan je redovni sastanak Fed-a na kojem se očekivalo uvećanje referentne kamatne stope od 0,25% što se na kraju i obistinilo. To bi, prema proceni učesnika na tržištu, trebalo da bude poslednje uvećanje ove godine. Zvanično saopštenje i poruke predsedavajućeg Jerome Powell-a su bila u središtu pažnje jer će se na njima tumačiti i graditi očekivanja o monetarnoj politici do kraja ove godine.

Nakon sastanka Federalnih rezervi SAD u sredu, berza je zabeležila rast a Meta Platforms je dodatno podigla sentiment.  Jerome Powell ponovo nije uspeo da postigne efekat svojim izlaganjem, pa je berza opet nastavila da raste nakon njegovog govora.  Trudio se da bude uverljiv po pitanju nastavka restriktivne politike ali učesnici na tržištu nisu ostali uvereni da će biti još povećanja kamatne stope do kraja ove godine. U četvrtak održan je i redovni sastanak Evropske centralne banke.

Možda i važniji podatak od sastanka Fed-a ove nedelje, u četvrtak je objavljen preliminarni rezultat o BDP SAD u drugom kvartalu a u petak (PCE) indeks inflacije cena.

BDP SAD u drugom kvartalu pokazao rast od čak 2,4% (očekivano +1,8%).  To jeste argument za duže držanje kamatne stope visokom, ali je dobitna kombinacija za tržište sledeća – rast BDP uz smanjenje inflacije 4,1% YoY (očekivano 4,2%).  Zato je taj podatak važan.

U petak se zaokružio scenario koji je pomenut ranije, da je dobitna kombinacija za tržište akcija rast BDP uz pad inflacije.  Ovaj skup podataka je ojačao nadanja o soft landing-u, što je želja svih, i učesnika na tržištu i centralnih banaka.