Sezona rezultata na berzi unosi optimizam

Sezona finansijskog izveštavanja koja je počela unosi optimizam dok eksplozivni rast u prethodnom periodu ostaje najveći izvor nesigurnosti učesnika na tržištu. Državna sekretarka za finansije SAD, Dženet Jelen, je dala izjavu, rekavši da očekuje soft landing, tj. izbegavanje recesije u SAD.

Sredina je leta, što uz snažan rast u prethodnom periodu ukazuje na potrebu za obazrivošću investitora. S druge strane, sledeće dve sedmice su ključne u sezoni finansijskog izveštavanja kad će finansijske izveštaje objaviti veliki broj najvećih kompanija

Sveobuhvatni S&P 500 je zatvorio iznad 4500 (+0,3%) poena što je nivo koji i najveći optimisti vide kao krajnji nivo do kraja ove godine, DOW JONES je zatvorio nedelju na nivou od 35.227 (+1,68%), dok je NASDAQ zatvorio na nešto nižem nivou od prethodne 14.032 (-1,49%).

Sektor luksuza je bio glavni gubitnik kao i telekomunikacione kompanije AT&T i Verizon koje gube kablovski biznis na zbog jačanja streaming kompanija.

Poslovni i finansijski rezultati velikih investicionih banaka i Lockheed Martin-a bili su uglavnom odlični. Izvršni direktor Morgan Stanley-a je ukazao na unapređene izglede za drugu polovinu godine u najvažnijem segmentu (naknade za investiciono bankarstvo, tj. IPO i underwriting) koji posredno ukazuje na zdravlje ekonomije. Filadelfijska podružnica Fed-a je ažurirala prognozu rasta BDP SAD u drugom kvartalu gde je porastao 2,4% a ne 2,3% prema poslednjoj prognozi. Maloprodaja je poslala mešoviti signal. Važan detalj bio je i podatak o inflaciji u Kanadi, koji u jednom delu metrike ulaze čak u deflatornu zonu. Tržište akcija se ne zaustavlja tako da nadalje ugrađuje očekivanja o obuzdavanju inflacije uz izbegavanje duboke recesije, tzv. soft landing.

Podaci o inflaciji iz UK bili osetno niži od očekivanja te su očekivanja da se i u slaboj karici razvijenog sveta, britanskom ostrvu, gde je inflacija izuzetno visoka, stvari polako dovode pod kontrolu.

Tesla (-12,29%, 260,02 USD) je iskazala manju profitnu maržu zbog popusta na vozila koje je promovisala. Netflix (-10,51%, 427,50 USD) je imao snažan rast broja pretplatnika (skoro 3 puta više od očekivanja) kao i veću zaradu po akciji (od očekivanja). Međutim, prognoze za naredni period oborile su cenu akcije čiji je najveći neprijatelj zapravo snažan rast u prethodnom periodu. Stvari fundamentalno dobro stoje za Netflix, a prognoze za naredni period uglavnom imaju kratkotrajan efekat na cenu akcije. IBM (+2,54%, 138,94) je upozorio na manje investicije kompanija u softver.Kompanije iz tehnološkog sektora poluprovodnika bile su naročito pogođene nakon prognoza tajvanskog TSMC-a da će potražnja za čipovima opasti do kraja godine.

U znaku opreza investitora uoči velikih tehnoloških objava i odluke Federalnih rezervi SAD, defensive delovi tržišta, bili su u porastu

U utorak i sredu ove nedelje, se održava redovni sastanak Fed-a na kojem se očekuje uvećanje referentne kamatne stope od 0,25%. To bi, prema proceni učesnika na tržištu, trebalo da bude poslednje uvećanje ove godine. U četvrtak se održava i redovni sastanak Evropske centralne banke.

Sezona finansijskog izveštavanja je sada u punom jeku, a ove nedelje velika pažnja će biti usmerena na tehnološki sektor jer se očekuju objave Microsoft-a, Alphabet-a i Visa u utorak nakon zatvaranja trgovanja.