This is custom heading element

Negativna reakcija tržišta na očekivani dalji rast kamatnih stopa - Prudence Capital

Nakon sjajnog prolaznog vremena na polovini 2023. godine, očekivano, berzanski indeksi širom sveta su ove nedelje u blagom padu. Iako je sednica FED-a bila sredinom juna, odjeci ovog događaja i dalje determinišu smer kretanja na finansijskim tržištima. Objavom zapisnika, investitori su shvatili da među članovima najznačajnijeg monetarnog komiteta na svetu postoji gotovo konsenzus o neophodnosti daljeg rasta kamatnih stopa radi suzbijanja inflacije.

Povećanje atraktivnosti obvezinca

Posledično, na tržištu novca došlo je do velikih pritisaka na strani prodaje. Desetogodišnje obveznice SAD-a se ponovo trguju sa prinosima većim od 4%. Naravno, ni vrednosni papiri drugih emitenata nisu pošteđeni od umanjenja vrednosti. Teorijski, povećanje atraktivnosti obvezinca usled uvećanja zahtevanih stopa prinosa, umanjuje alokaciju portfolija ka instrumentima kapitala. Posle više od mesec dana klizanja ka jednocifrenim vrednostima, VIX je konačno reagovao i uzrokovao blagi pad indeksa na razvijenim tržištima. NASDAQ i S&P 500 (The Standard and Poor’s 500) su izgubili oko 1% vrednosti, dok se DAX strmoglavio više od -3.5% usled povećanja nestabilnosti političke situacije. Kraj nedelje obeležilo je povećanje interesovanja kod brokera za akcijama kineskih tehnoloških kompanija. Saga o optužbama protiv Ant grupe dobila je epilog u umerenoj kazni, te su akcije Alibaba-e skočile 8%. Dosada su pozitivni impulse sa ovog tržišta bili kratkoročni, ali ako efekat ove odluke bude drugačiji, potencijalno se javlja još jedan generator daljeg rasta na tržištu kapitala. Među ostalim investicionim kategorijama, vredi izdvojiti dalju stabilizaciju i solidan porast cene nafte, dok je cena zlata uprkos rastu prinosa na tržištu novca, ostala nepromenjena.

Evaluacija najnovijih podataka o inflaciji

U nedelji ispred nas, investitori se spremaju za evaluaciju najnovijih podataka o inflaciji u Evropi i SAD-u. Istorijski, kako se period objavljivanja kvartalnih kompanijskih izveštaja približava, možemo očekivati uvećanje keš rezervi kod investitora i smanjeni obim trgovanja naredne nedelje, zarad bržeg reagovanja na startu druge polovine jula, kada nas očekuje publikovanje finansijskih izveštaja najvećih banaka u SAD-u.

Prudence Capital vodeća je brokerska kuća u Srbiji koja nudi širok dijapazon brokerskih, kao i drugih korporativnih i finansijsko – savetodavnih usluga.