This is custom heading element

Odluka OPEK plus grupe - Prudence Capital, Beograd, SrbijaPočetak nedelje doneo je neočekivanu odluku zemalja članica OPEK plus grupe (OPEC+) da dodatno smanje proizvodnju nafte za 1.16mn barela dnevno

Nagli skok cene od 6% lansirao je barel ponovo iznad $80 koji se održao na tom nivou do kraja nedelje. Intenzivirane rasprave o ponovnom skoku inflacije splasle su tokom nedelje, gde su najnovija očitavanja u SAD-u pokazala usporavanje tržišta radne snage. Po prvi put od novembra 2021. godine, američka privreda je uspela da kreira manje od 10 miliona radnih mesta. Nastojanja FED-a da „ohladi“ ekonomiju su konačno dala rezultata, ali je time podgrejana bojazan od tzv. „hard landing“ scenarija.

Strah od moguće recesije je imao reperkursije i na finansijska tržišta

Nakon stabilnog rasta od sredine marta, američki indeksi su u blagom padu (najviše NASDAQ, koji je izgubio 1% vrednosti). Situacija u Evropi je nešto povoljnija usled nastavka oporavka bankarskog sektora. Na razvijenijim tržištima primetno je umereno smanjenje apetita za rizikom i posledično veća alokacija kapitala ka kvalitetnijim akcijama. Najviše razloga za zadovoljstvo imaju investitori pozicionirani u zlatu/obveznicima, koji beleže najviše vrednosti od početka godine.

Tržišta će tokom sledeće nedelje biti okupirana najnovijim podacima o martovskoj inflaciji

Ukoliko povećanje nivoa cena u SAD-u bude manje od očekivanih 5.1%, manevarski prostor FED-u će biti daleko veći. Ovakav epilog bi bio dobra uvertira za početak „earnings season“-a i prebacio fokus sa gotovo izvesnog pada profitabilnosti kompanija u prvom kvartalu 2023. na rast prodaje u narednom periodu.

Prudence Capital vodeća je brokerska kuća u Srbiji koja nudi širok dijapazon brokerskih, kao i drugih korporativnih i finansijsko – savetodavnih usluga.