Obveznice diktiraju tempo

Rast stopa prinosa dugoročnih obveznica utice na tržište

Porast kamatnih stopa dominirao je tržišnim kretanjima, gde su 10-godišnji prinosi  prešli preko 4.8%, što je nivo poslednji put viđen 2007. godine.

Inflacija je u padu (poslednji podaci o osnovnoj PCE inflaciji, jednoj od kljucnih metrika koje prati Fed, pali su ispod 4% po prvi put u poslednje dve godine), a od Federalnih rezervi se očekuje  da uskoro završe sa podizanjem kamatnih stopa.

Na osnovu istorijskih iskustava, kada je bazna inflacija premašila 10-godišnje stope, to je obično bio znak da su kamatne stope na vrhuncu.

Izveštaj o zaposlenosti ponovo neumoljiv

Izveštaj o zaposlenosti za septembar pokazao je da tržište rada ne popušta, naprotiv. Zaposlenost je porasla za 336.000 u poslednjem mesecu, što je najbolji rezultat od januara

Međutim, investitori ovo  tumače kao „dobra vest je loša vest“, jer su tržišta zabrinuta zbog nadolazećih poteza Federalnih rezervi u vezi sa politikom kamatnih stopa.

Perspektiva i razlozi optimizma za 2023. godinu:

Nakon impresivnog rasta od 19% od marta do jula, tržište akcija sada reaguje na promene kamatnih stopa i posledično stopa prinosa na dugogodišnjim dužničkim zapisima.

Moguće je da se približavamo vrhu kamatnih stopa, koje su skočile za 0.5% u poslednjih nekoliko nedelja.

Tržište rada nastavlja da pokazuje svoju snagu, sa stopom nezaposlenosti od 3.8%.

Iako se trenutno pozitivni ekonomski podaci tumače kao negativni za tržište, ovo bi mogla biti privremena faza koja će se promeniti ako i kada podaci potvrde pad inflacije uz održavanje stabilnih uslova zaposlenosti.

Ove nedelje glavna ekonomska objava se očekuje u četvrtak kad će biti objavljen (CPI) nivo inflacije cena u SAD za septembar mesec.  Ona će dati dobar deo odgovora na to, hoće li FED još jedanom uvećati kamatne stope do kraja ove godine.  Dan ranije, biće objavljene beleške sa poslednjeg sastanka Fed-a.  U petak počinje sezona finansijskog izveštavanja za treći kvartal koju, tradicionalno, otvaraju velike investicione banke JP Morgan, Citigroup i BlackRock.