NVDA opet ispunila očekivanja

Tehnološki sektor je dominirao tokom nedelje, iako su prinosi na obveznice nastavili rast. Naglašeno je interesovanje za Nvidia-u zahvaljujući izvanrednim kvartalnim rezultatima i podršci investicione banke HSBC, koja je podigla ciljanu cenu za ovog proizvođača poluprovodnika. Ovo je podstaklo rast drugih kompanija povezanih sa veštačkom inteligencijom, uključujući kompaniju Palo Alto i Tesla, što je dodatno podržalo tehnološki indeks Nasdaq.

Tehnička analiza ukazuje na složenu dinamiku, s dugoročnim uptrend-om merenim mesecima, srednjoročnim downtrend-om merenim sedmicama, i naznakom kratkoročnog povratka u uptrend. Diskutovalo se o mogućem „dead cat bounce“-u, odnosno trenutnom odskoku cena koji bi mogao da se nastavi na srednji rok. Fundamentalno gledano, nedelja je pokazala manjak razloga za značajnije korekcije, iako su sezonski i tehnički faktori ukazivali na moguće fluktuacije.

Najnovija projekcija Fed-a ukazuje na rast BDP-a SAD u trećem kvartalu, a obraćanje Džeroma Pauela na simpozijumu centralnih bankara u Jackson Hole-u je bilo prilično neutralno, te je berza pozitivno reagovala nakon njegovog govora, gde se poruka nije značajno promenila u odnosu na predhodno obraćanje.

Indeksi su tokom nedelje imali svoje uspone i padove, s naglašenim interesovanjem za Nvidia i njenim impresivnim poslovnim rezultatima. Nedelja je takođe donela povećanu volatilnost, posebno zbog tehnološkog sektora, dok su valutni odnosi i cena sirove nafte dodatno uticali na tržišne pokazatelje.