NVDA objavljuje rezultat, China Evergrande u bakrot, situacija na tržištu promenljiva

Protekla nedelja na finansijskim tržištima bila je obeležena promenljivim kretanjem. Američki berzanski indeksi su oscilirali, sa ponedeljkom koji je doneo neočekivani rast, ali su naredni dani zabeležili pad. Prinosi na dugoročne obveznice SAD su varirali, dodirujući 4,3% pre nego što su se stabilizovali. Nagli skok cena akcija proizvođača čipova Nvidia nakon pozitivne objave iz Morgan Stanley-a je bio značajan. Očekuju se poslovni rezultati 23.08.2023. Nvidia-e kao potencijalna prekretnica za tehnološki sektor.

U međuvremenu, usporavanje ekonomije Kine je imao odjek na tržištima. Centralna banka Kine je snizila kamatnu stopu kako bi ublažila situaciju, dok je epizoda sa gigantom za nekretnine dodatno, China Evergrande, opteretila sentiment. Ova situacija je podstakla negativan uticaj na globalna tržišta i evropske indekse.

U Sjedinjenim Američkim Državama, prinosi na dugoročne obveznice su se kretali uzvodno, uz inflaciona očekivanja i rasprave oko kamatnih stopa. Beleške sa poslednjeg sastanka Federalnih rezervi ukazuju na hawkish pristup, dodatno pritiskajući cene akcija. Kompanija China Evergrande je zatražila otvaranje stečajnog postupka, dodatno opterećujući tržište.

Nakon turbulentne sedmice, nedelja se završava sa stagnacijom na američkim berzama. Nedostatak katalizatora i sezonski odsustvo investitora su doprineli neodlučnosti tržišta. Tehnička analiza ukazuje na preprodavanost, a povratak investitora sa strane bi mogao pokrenuti oporavak. Ključna uloga se očekuje od Nvidia-e, čija objava finansijskih izveštaja može uticati na dalje kretanje tehnološkog sektora kao i samog tržišta.

Sveukupno, nedelja je donela kolebljivo kretanje na tržištima, sa usmerenim pogledom na Fed-ove kamatne stope, ekonomske indikatore iz Kine i korporativne izveštaje poput onih od Nvidia-e. Pitanje održavanja tržišne ravnoteže i dalje ostaje otvoreno, dok investitori pažljivo prate ključne faktore i očekuju smernice od vodećih ekonomskih aktera.