This is custom heading element

Neočekivano olakšanje, epilog dužničke krize - Prudence Capital

Epilog dužničke krize

Skraćena“ trejding nedelja donela nam je epilog dužničke krize u SAD-u. Neizvesnost koja se pojavila u sredu kratko je trajala, te je u četvrtak kongres velikom većinom usvojio predlog o podizanju maksimalne stope javnog duga SAD-a. To je naravno rezultiralo povećanim trgovanjem na berzama i učvrstilo rastući trend na svetskim tržištima.

Ohrabrujući podaci s američkog tržišta rada

Dodatni pritisak na strani kupovine nastao je nakon objavljivanja ohrabrujućih podataka sa američkog tržišta rada. Uprkos preovlađujućem mišljenju da nas u drugoj polovini ove godine očekuje recesija, ekonomija SAD-a je stvorila novih 339.000 radnih mesta. Tzv. „soft landing“ scenario je sve realniji dok se polako formira konsenzus da na FED-ovom junskom sastanku neće doći do povećanja osnovne kamatne stope. Brokeri zadovoljno trljaju ruke jer ove nedelje teško da je neko izgubio kapital. S&P (The Standard and Poor’s 500) je porastao preko 2% i došao blizu granice od 4.300 poena, NASDAQ je napredovao 1.5% dok je usled i dalje visoke osnove DAX uvećao vrednost samo 0.5%. Čak je i tromo kinesko tržište reagovalo sa gotovo 4% rasta. Posledično, došlo je do stagnacije cene zlata, a pokazatelj rizika VIX (The Cboe Volatility Index) se spustio na najnižu vrednost u prethodne 2 godine.

Kvartalni rezultati

Gotovo svih 500 kompanija članica S&P indeksa je objavilo kvartalne rezultate. Preko 85% njih je premašilo očekivanja, negirajući time pesimistične prognoze većine analitičara. I dalje pozitivne performanse indeksa počivaju na kompanijama koje su orijentisane na implementaciju veštačke inteligencije. Međutim, polako se „bude“ i preostali sektori, kao i akcije manjih kompanija, pa se može očekivati dalji trend rasta tokom naredne nedelje. Od bitnih vesti, treba izdvojiti sastanak OPEC+ (The Organisation of the Petroleum Exporting Countries) grupe. Cena nafte je u blagom padu u proteklom periodu, te bi dodatno redukovanje proizvodnje moglo vratiti cenu barela na nivo iznad $75.

Prudence Capital vodeća je brokerska kuća u Srbiji koja nudi širok dijapazon brokerskih, kao i drugih korporativnih i finansijsko – savetodavnih usluga.