This is custom heading element

Najniža inflacija u SAD-u u protekle dve godine - Prudence Capital

Objavljivanje aprilske stope inflacije u SAD

Centralni događaj ove nedelje je bilo objavljivanje aprilske stope inflacije u SAD-u. Tržište je umereno pozitivno reagovalo na vest da je rast cena na godišnjem nivou po prvi put pao ispod 5% još od aprila 2021. godine. Sa druge strane, investitori su sve više zabrinuti mogućim bankrotstvom SAD-a. Po prvi put od 1789. godine, Amerika je u opasnosti da ne može izmiriti sve svoje finansijske obaveze ukoliko kongres ne podigne gornji limit dozvoljene stope zaduživanja.

Pad indeksa na svetskim berzama

Gore navedeno, uz blago pogoršane podatke sa tržišta rada, rezultiralo je neznatnim padom indeksa na svetskim berzama. S&P 500 (The Standard and Poor’s 500) je zabeležio pad od -0.5%, DAX je prekinuo uspon i korigovao se -0.4%, dok je vrednost NASDAQ-a porasla +0.5%. Pozitivna odstupanja su prevashodno bila rezultat uspešne AI kampanje koju je prikazao Google tokom svog dana investitora. Vrednost kompanije je u toku nedelje uvećana 10%. Nakon što je objavljeno više od 80% kvartalnih izveštaja članova S&P 500, sumarni podaci pokazuju približno istu profitabilnost i tržišne multiplikatore u odnosu na isti kvartal 2022.godine. To je znatno umanjilo očekivanja o neminovnosti i intenzitetu moguće recesije i posledično manje volatilnosti na finansijskim tržištima. Posmatrajući ostale investicione kategorije, došlo je do blagog jačanja dolara i manjeg pada cene nafte i prinosa na obveznicama.

Earnings season

Polako ulazimo u finiš „earnings season“-a. Nakon banaka i IT sektora, sledeće nedelje se očekuju rezultati najvećih trgovinskih lanaca u SAD-u. Obzirom da su u pitanju tzv. „zrele“ kompanije a da nas do kraja meseca ne očekuje publikacija bitnijih makroekonomskih podataka, može se očekivati dalja stabilizacija berzanskih indeksa.

Prudence Capital vodeća je brokerska kuća u Srbiji koja nudi širok dijapazon brokerskih, kao i drugih korporativnih i finansijsko – savetodavnih usluga.