This is custom heading element

Najbolji rezultati NASDAQ-a u poslednjih 40 godina - Prudence Capital

Stabilna kretanja berznskih indeksa početkom nedelje stvorili su uslove da “bull” investitori koordinišu poslednji napad i zaokruže odličnu prvu polovinu 2023. godine.

Ublaženi recesioni strahovi

Katalizatori rasta su se ovoga puta našli na više mesta. Recesioni strahovi u SAD-u su ublaženi dvojako, najpre je očitavanje “Confidence” indeksa u sredu pokazalo najbolje rezultate od početka 2022. godine, dok je u petak došlo i do nedeljnog pada broja nezaposlenih nakon par uzastopnih nedelja rasta. Sa druge strane, podaci o osnovnoj inflaciji su bili niži od očekivanih. Tako je kreiran autoput u jednom smeru, i brokeri su gotovo isključivo dobijali naloge za kupovinu. Kapital ulagača u Nasdaq je uvećan od početka godine 33%, S&P je porastao u istom period 17%, dok je u Evropi rast zaustavljen na solidnih 9%. Nedeljni rast je redom iznosio 2.5% za NASDAQ i S&P 500 (The Standard and Poor’s 500), DAX +1.7%. U moru istorijskih rezultata, izdvaja se Apple, prva kompanija čija je valuacija prevazišla 3 triliona dolara. Posmatrajući ostale investicione kategorije, nafta je zabeležila blagi oporavak, ali cena barela se i dalje vrti oko $70, dok je smanjenje rizika dovelo do daljeg nastavka pada cene zlata.

Sezona kompanijskih izveštaja

Istorijski, krajem kvartala najčešće dolazi do kulminacije preovlađujećeg trenda, nezavisno od smera. Stoga je prirodno očekivati reakciju kontra strane, u ovom slučaju “bearish” investitora tokom ove nedelje, koja ne obiluje publikacijama makroekonomskih podataka. Investitori se spremaju za novu sezonu kompanijskih izveštaja, koja tradicionalno kreće u drugoj nedelji jula objavljivanjem podataka najvećih banaka u SAD-u. Nakon izvanrednog prvog kvartala, nadmašivanja očekivanja i u drugom kvartalu dalo bi zamajac daljem proboju berzanskih indeska ka maksimalnim vrednostima registrovanim krajem 2021. godine.

Prudence Capital vodeća je brokerska kuća u Srbiji koja nudi širok dijapazon brokerskih, kao i drugih korporativnih i finansijsko – savetodavnih usluga.