This is custom heading element

Microsoft i Meta nadmašili očekivanja - Prudence Capital

Kvartalni izveštaji američkih kompanija

U završnoj nedelji aprila investitori su različito reagovali na kvartalne izveštaje najznačajnijih američkih kompanija. Microsoft je nastavio da impresionira stopom rasta u cloud segmentu, dok je META uspela da ojača korisničku bazu, poveća tekuće prihode i podigne projekcije budućeg rasta uz simultano redukovanje troškova. Obe akcije su nakon objavljivanja rezultata zabeležile dvocifren skok. Google je odbranio status lidera u oblasti internet pretraživanja koji je bio ugrožen integracijom OpenAI ChatGPT bot-a od strane Microsoft Bing-a, ali kompanija nije ponudila obećavajući rast prihoda od reklama u narednom kvartalu. I pored skoka profitabilnosti i inicijalne pozitivne reakcije, rukovodstvo Amazona je razočaralo investitore najavom da će u budućnosti doći do daljeg pada stopa rasta Amazon Web Service-a (AWS).

Nepromenjeni svetski indeksi

Iako su glavni svetski indeksi uglavnom nepromenjeni, za ovu nedelju ne možemo reći da je bila monotona. Izvestan odliv depozita iz First Republic banke je bio očekivan, ali se aktive banke smanjila za skoro 50% i time vratila neizvesnost bankarskom sektoru te bila primarni uzrok pada indeksa početkom nedelje. Situacija je promenjena nakon objavljivanja rezultata Microsoft-a i ohrabrujućih podataka sa američkog tržišta rada, S&P 500 (The Standard and Poor’s 500, +0.5%) i NASDAQ (+1%) su završili nedelju u blagom plusu, dok je DAX zadržao vrednost od prethodne nedelje. Sem pada cene nafte usled uvećanih recesionih očekivanja, nije bilo značajnijih promena cena prilikom trgovanja ostalih investicionih kategorija.

Zasedanje Federalnih rezervi Sjedinjenih Država

Makroekonomski podaci o GDP SAD-a i Eurozone kompletirali su nedelju i predstavljaju uvertiru za najavljeno zasedanje FED-a (The Federal Reserve System) sledeće srede. Iako su izbegle kontrakciju u ovom kvartalu, stope rasta najvećih svetskih ekonomija su podbacile. Stoga, odluka FED-a da deveti put zaredom podigne referentnu kamatnu stopu bi gotovo izvesno dovelo do recesije u drugoj polovini 2023. godine.

Prudence Capital vodeća je brokerska kuća u Srbiji koja nudi širok dijapazon brokerskih, kao i drugih korporativnih i finansijsko – savetodavnih usluga.