This is custom heading element

Kvartalni finansijski izveštaji - Sjedinjene Države, finansije

Fokus na kvartalnim finansijskim izveštajima

Ove nedelje je fokus sa makroekonomskih podataka prebačen na kvartalne finansijske izveštaje kompanija. Sudeći po rezultatima najvećih banaka u Sjedinjenim Državama (SAD), može se zaključiti da je martovska kriza bila prolazna, te je za posledicu imala povećanje depozita i neto prihoda od kamata. Drugačiji epilog su doživele akcije Tesle (Tesla, Inc.) i Netfliksa (Netflix, Inc.), koje su pretrpele pad. Kod Netfliksa, negativan efekat usled smanjenja stope rasta korisnika delimično je neutralisan produženjem roka za mogućnost deljenja naloga. Tesla je međutim pretrpela pad od 10% nakon najave Ilona Maska (Elon Musk) da kompanija namerava dalje redukovanje cene svojih najprodavanijih modela.

Kretanja cena glavnih američkih indeksa su bila blago negativna

S&P (The Standard and Poor’s 500) je zabeležio pad od 0.5% dok je NASDAQ (The Nasdaq Stock Market) izgubio 1% vrednosti, uz primetno manji obim trgovanja i smanjenje fluktuacije cena. U odnosu na mart, dnevni broj transakcija na Njujorškoj berzi (NYSE, The New York Stock Exchange) u aprilu je manji za 25%, dok je glavni pokazatelj volatilnosti, VIX index (CBOE Volatility index), zabeležio najnižu vrednost od novembra 2021. Situacija u Evropi je drugačija, gde je DAX (Stock market index of the top 40 German companies) porastao 0.7%.

I pored pozitivnog iznenađenja stopom rasta BDP-a u prvom kvartalu, akcije kineskih kompanije su u padu, usled nerešenih geopolitičkih problema. Promena cena ostalih investicionih kategorija (obveznica, zlata, tršišta robe, FX…) je bila minimalna.

Naredne nedelje nas očekuje objavljivanje rezultata 4 od 10 najvećih svetskih kompanija
(Microsoft, Alphabet, Amazon i Meta)

Usled recesionih očekivanja, pažnja će više biti usmerena ka projekcijama stopa rasta u odnosu na ostvarenu kvartalnu profitabilnost. Takođe, investitori će se pripremati za sednicu FED-a (Federal Reserve) zakazanu za 3. maj. Drugačiji ishod u odnosu na prethodnih 9 zasedanja (gde je FED podigao osnovnu kamatnu stopu) predstavljalo bi katalizator za rast equity marketa.

Prudence Capital vodeća je brokerska kuća u Srbiji koja nudi širok dijapazon brokerskih, kao i drugih korporativnih i finansijsko – savetodavnih usluga.