This is custom heading element

U nedelji za nama, berzanski indeksi su pokazali prve znake slabosti nakon dužeg vremena - Bitcoin | Prudence Capital

U nedelji za nama, berzanski indeksi su pokazali prve znake slabosti nakon dužeg vremena. Svedočenje Džeroma Pauela (Jerome Powell), predsednika FED-a pred američkim odborom za finansije i njegova odlučnost da se suprotstavi inflaciji uprkos negativnim efektima na privredni rast nije došla na odobravanje investitora.

Pad privredne aktivnosti

Recesiona očekivanja su ponovo visoka usled kombinacije više makroekonomskih/tržišnih pokazatelja u SAD-u. Broj radnika koji su prvi put konkurisali za olakšice usled otkaza je i ove nedelje na maksimalnom nivou u proteklih 20 meseci, dok je industrijski PMI (The Purchasing Managers’ Index) pao duboko u kontrakcionu zonu. Takođe, prinosi na kratkoročne obveznice SAD-a su porasli, nagoveštavajaći skori pad privredne aktivnosti. Sve ovo dovelo je do toga da su dobici na indeksima postignuti prethodne nedelje neutralisani. Posle gotovo dva meseca uzastopnog rasta, Nasdaq je skliznuo -2.5%, dok su ulagači u S&P 500 (The Standard and Poor’s 500) izgubili blizu 2%. Slična situacija je zabeležena i u Evropi, gde DAX posle trećeg bezuspešnog napada na nivo od 16500 poena završio nedelju sa padom od -2.7%. Kapital investitora nije uvećan ni na azijskim tržištima. Cena nafte je ponovo pala ispod $70/barelu, dok je dobitnik nedelje bio bitkoin (bitcoin), koji je na kratko postigao najveću vrednost u prethodnih godinu dana od $31.000.

Junska inflacija u Evropi

Većina brokera misli da je korekcija koja se dogodila ove nedelje kratkotrajna, čak i poželjna. Završetak juna donosi nam još jedno obraćanje predsednika FED-a kao i podatke o junskoj inflaciji u Evropi. Obzirom da objavljivanje novih kvartalnih izveštaja kompanija počinje sredinom jula, ne treba očekivati veća pozitivna/negativna odstupanja prilikom kretanja cena pojedinačnih akcija. Ipak, treba ostaviti prostora i da je skorašnji skok cena AI/IT kompanija naišao na barijeru koja neće biti otklonjena u toku jedne nedelje.

Prudence Capital vodeća je brokerska kuća u Srbiji koja nudi širok dijapazon brokerskih, kao i drugih korporativnih i finansijsko – savetodavnih usluga.