This is custom heading element

Kraj podizanju kamatnih stopa - Prudence Capital

Centralni događaji ove nedelje svakako je bilo okončanje rasta kamatnih stopa u SAD-u. Nakon deset uzastopnih povećanja, FED (The Federal Reserve System) je odlučio da pauzira, međutim, izjava Džeroma Pauela (Jerome Powell) da nas očekuju još dva “hike”-a do kraja godine nisu došla na odobravanje investitora. Nekako u senci, odluka ECB-a (European Central Bank) da podigne osnovnu kamatnu stopu za 25 procentnih poena i očekivano smirivanje inflacije u SAD nisu imali bitne implikacije na kretanje berzanskih indeksa.

Smanjena aktivnost na finansijskim tržištima

Ulazak u letnje mesece obično smanjuje aktivnost na finansijskim tržištima i polako ulazimo u “autopilot mode”. Istorijski, u toku ovog perioda dolazi do kontinuiteta trenda uspostavljenog u prvoj polovini godine, zaključno sa septembrom, koji je tradicionalno najgori mesec na berzama. Vođen inercijom i odsustvom volatilnosti, S&P 500 (The Standard and Poor’s 500) nastavio je proboj ka nivoima sa kraja 2021. godine, zabeleživši nedeljni porast od preko 2.5%. NASDAQ je uvećao vrednost još više, skoro 3%, što je kumulativno uvećalo kapital ulagača u ovaj indeks od početka godine na preko 30%. DAX je posle kraće pause opet uhvatio zalet i prevazišao rekordnu vrednost od 16.400 poena. Azijska tržišta su takođe u porastu, NIKKEI je upisao novi istorijski maksimum nakon odličnih GDP rezultata Japana u prvom kvartalu 2023. god, dok je Hang Seng (HSI) indeks opet iznad nivoa od 20.000 poena usled smanjenja osnovnih kamatnih stopa u Kini. Od ostalih investicionih kategorija, vredi pomenuti rast EUR-a u odnosu na dolar od preko 2% i približavanje kritičnom nivou od 1,10 usled prestanka restriktivnosti monetarne politike u SAD-u. Umereno pozitivni signali registrovani su i prilkom trgovanja naftom, čija je vrednost po barelu ponovo iznad $70.

Američko tržište radne snage

U nedelji ispred nas ne očekuje se objavljivanja značajnijih makroekonomskih vesti. Pažljivo se prati razvoj situacije na američkom tržištu radne snage, gde se nastavlja smanjenje pritiska sa strane tražnje. Brokeri i dalje najviše primaju naloge za kupovinu akcija 5 dominantnih kompanija, Apple-a, Microsoft-a, Google-a, Nvidia i Tesle, koje su zaslužne za više od 95% rasta S&P 500 indeksa od početka godine. Teško je očekivati da će se bilo šta promeniti u periodu koji sledi.

Prudence Capital vodeća je brokerska kuća u Srbiji koja nudi širok dijapazon brokerskih, kao i drugih korporativnih i finansijsko – savetodavnih usluga.