This is custom heading element

Inflacija na dobrom putu - Prudence Capital

Spor početak nedelje zamenilo je ubrzanje u sredu. Najnoviji podaci o inflaciji o SAD-u nastavili su negativni trend i opet bili bolji od očekivanih. Rezultat od 3.0% najmanji je od marta 2021 i u mnogome je doprineo smanjenju “hawkish” retorike. Na ove podatke nadovezali su se dobri rezultati kompanija iz bankarskog/zdravstvenog sektora, te su američki indeksi zabeležili najbolju nedelju od marta meseca.

Jačanje evra, profit IT kopanija

Uzlazna putanja je registrovana i na drugim tržištima. Više od svih profitirale su IT kompanije, dok je došlo i do značajnog jačanja EUR-a u odnosu na USD. NASDAQ je skočio +3.5% dok je kapital investitora u S&P uvećan +2.5%. Usled povećanog obima trgovine obveznicama, prihodi JP Morgan-a su u drugom kvartalu skoro 70% bolji od istog perioda 2022 godine, dok je nakon konstantnog pada od početka godine, United Health skočio 8% usled vraćanja projekcija za 2023. godinu na viši nivo. I Evropa se približava rekordnim vrednostima iz meseca maja, DAX se oporavio +3.2% dok je CAC nakon stabilizacije političke situacije povratio +4.1%. Brokeri su nastavili da primaju naloge kupovine kineskih kompanija, a porast interesovanja zabeležen je i na tržištu kriptovaluta. Dogovor Saudijske Arabije i Rusije o smanjenju proizvodnje u avgustu rezultovao je da cena nafte opet premaši nivo od $75 barela. Čak je i cena zlata u blagom rastu, samo su prinosi na obveznice niži usled smirivanja inflacije.

Objavljivanje kvartalnih finansijskih izveštaja

Naredne nedelje se nastavlja objavljivanje kvartalnih finansijskih izveštaja banaka. Ipak, teško je očekivati da se pozitivne performanse ponove usled nedostataka objavljivanja makroekonomskih podataka. Kulminacija “earnings season”-a biće krajem meseca kada najveće tehnološke kompanije budu publikovale svoje rezultate.

Prudence Capital vodeća je brokerska kuća u Srbiji koja nudi širok dijapazon brokerskih, kao i drugih korporativnih i finansijsko – savetodavnih usluga.