„Higher for longer“

Negativni trend na tržištu akcija

S&P 500 i NASDAQ su zabeležili nedeljni pad od oko 3-4%, što je već treća uzastopna nedelja sa negativnim rezultatom. Ovaj poslednji korak na niže je usledio u sredu popodne i potom u četvrtak, nakon poslednjeg sastanka Federalnih rezervi SAD-a.

„Higher for longer“

Iako su Federalne rezerve zadržale svoju referentnu kamatnu stopu nepromenjenom – što se i očekivalo jedanko su signalizirale da će tu stopu zadržati na visokom nivou tokom 2024. godine duže nego što su ranije predviđale. Takođe, 12 od 19 zvaničnika FED-a očekuje još jedno povećanje kamatnih stopa ove godine.

Skočile stope prinosa

Stope prinosa na američke državne obveznice su  tokom nedelje dosegle najviše nivoe u poslednjih deset godina. Kamatna stopa na dvogodišnje američke trezorske obveznice je u trgovanju išla i do 5,20%, dok je kamatna stopa na desetogodišnje obveznice dostigla 4,49%.

Povratak volatilnosti

Indeks koji prati očekivanja investitora u vezi s kratkoročnom volatilnošću na američkom tržištu akcija skočio je za gotovo 25% tokom nedelje, obrnuvši nedavni pad koji je indeks spustio na najniži nivo od kraja 2019. godine. Ipak, indeks volatilnosti ostao je ispod nivoa sa kraja 2022. godine, iznoseći oko 17,2.

Politika niskih kamata u Japanu

Centralna banka Japana je zadržala ultra niske kamatne stope i svoje obećanje da će nastaviti da podržava ekonomiju sve dok inflacija održivo ne dostigne ciljnih 2 odsto, sugerišući da joj se ne žuri sa ukidanjem svog velikog stimulativnog programa. Ovim BOJ i ekonomija Japana ostaju na drugom kraju ekonomskog spektra i u suprotnosti sa odlukama američkih i evropskih centralnih banaka.

Pauza u povećanju kamatnih stopa u Velikoj Britaniji

S obzirom na usporavanje inflacije u Velikoj Britaniji, Banka Engleske zadržala je nepromenjenu referentnu kamatnu stopu nakon što ju je povećavala na prethodnih 14 sastanaka. Banka je kontinuirano podizala kamatne stope od decembra 2021. godine u cilju suzbijanja inflacije, ali se odlučila da je zadrži nepromenjenom nakon što je inflacija pala na godišnju stopu od 6,7% u avgustu.