This is custom heading element

FED podigao kamatnu stopu deseti put uzastupno - Prudence Capital

Epilog sednice FED

I pored smanjenog obima trgovanja, u iščekivanju epiloga FED (Federal Reserve System) sednice, volatilnost finansijskih tržišta je porasla početkom nedelje. Razlog je obnovljena kriza regionalnih banaka u SAD koja je kulminirala preuzimanjem depozita First Republic Bank od strane FDIC-a (The Federal Deposit Insurance Corporation). Poverenje investitora u oporavak bankarskog sektora dodatno je uzdrmano nakon odluke FED-a da po deseti put zaredom poveća osnovnu kamatnu stopu. Očekivani „hike“ od 25bps je doveo do inicijalne negativne reakcije usled predviđanja da će povećani troškovi finansiranja dovesti do talasa bankrotstva, i posledično, recesije.

Aprilska stopa nezaposlenosti u SAD

Situacija je blago promenjena nakon ohrabrujućih podataka sa tržišta rada, gde je aprilska stopa nezaposlenosti u SAD-u pala na 3.4%, što predstavlja istorijski minimum. To je pomoglo oporavku cene nafte, koji je na kratko skliznuo ispod $70/barelu, ali je i dalje zabeležen pad od 6% u toku nedelje. Zahvaljujući izuzetnim rezultatima Apple-a, S&P indeks (The Standard and Poor’s 500) je izgubio samo 1% vrednosti uprkos izrazito negativnim performansama bankarskog/energetskog sektora. NASDAQ je opao za -0.5%, dok su indeksi u Evropi završili nedelju na nepromenjenom nivou. Cena zlata je bila vrlo blizu istorijskog maksimuma, međutim, usled smirivanja tenzija na kraju nedelje, krajnji efekat bio neutralan. Takođe, nije došlo do većih pomeranja ni na tržištu obveznica.

Kvartalni izveštaji najvećih kompanija

Prethodne tri nedelje su obilovale objavama najnovijih makroekonomskih podataka i kvartalnim izveštajima najvećih kompanija. U narednoj će fokus investitora biti na aprilsku inflaciju i stabilizaciju bankarskog sektora u SAD-u. Ukoliko rast cena ne nadmaši očekivanih 5%, prvi put nakon dve godine bi stopa inflacije bila manja od referentne kamatne stope. Time bi se stekli uslovi za konačni prestanak restriktivne monetarne politike i blagi rast indeksa u narednom periodu.

Prudence Capital vodeća je brokerska kuća u Srbiji koja nudi širok dijapazon brokerskih, kao i drugih korporativnih i finansijsko – savetodavnih usluga.