This is custom heading element

Amerika ipak neće bankrotirati - Prudence Capital, Beograd

 

U odsustvu ekonomskih događaja, primat su preuzela politička previranja u Sjedinjenim Državama (SAD). U maniru holivudskih spasioca, predstavnici republikanske i demokratske partije postigli su napredak u pregovorima oko podizanja granice federalnog duga.

Najboljoj nedelji na berzama od aprila

Naravno da je teško za poverovati da će Amerika ispuniti uslove za tehničko bankrotstvo 1. juna. Međutim, i mali pozitivan korak je rezultovao da trgovanje na berzama zaživi u sredu, kada je S&P (The Standard and Poor’s 500) porastao preko 1%. Kapital investitora je nastavio da se uvećava do kraja nedelje, te je NASDAQ zabeležio skok od 2% u četvrtak i došao do najvećeg nivoa u prethodnih godinu dana. DAX je otišao korak dalje i završio nedelju sa najvišom vrednošću ikada, 16.275 indeksnih poena. Kada se podvuče crta u najboljoj nedelji na berzama od aprila, S&P je apresirao 1.6%, NASDAQ preko 3%, DAX +2.5%. Ipak, brokeri se ne mogu pohvaliti velikim provizijama, jer obim trgovanja i dalje nije veliki, dok se porast indeksa pre svega duguje akcijama mega cap kompanija. Što se tiče ostalih investicionih kategorija, prinosi na obveznice su ponovo porasli usled povećanih očekivanja za još jedno podizanje osnovnih kamatnih stopa u junu. Cena zlata je pala usled smanjenja neizvesnosti, dok je dolar nastavio sa trendom rasta.

Niko ne očekuje značajan rast potrošnje u narednom periodu

Iako su rezultati velikih trgovinskih lanaca bili različito protumačeni od strane investitora, jedna poruka je bila zajednička. Niko od njih ne očekuje značajan rast potrošnje u narednom periodu, što čini recesione prognoze realnijim. U narednoj nedelji od velikih kompanija ostalo je da Nvidia objavi rezultate, čije su akcije ove godine već porasle 115%. Sem epiloga u vezi podizanja stope zaduživanja SAD, očekuje nas relativno mirna nedelja sa stanovišta novih makroekonomskih podataka.

Prudence Capital vodeća je brokerska kuća u Srbiji koja nudi širok dijapazon brokerskih, kao i drugih korporativnih i finansijsko – savetodavnih usluga.