Američke državne obveznice u fokusu

Obveznice u fokusu!

Rasprodaja Američkih državnih obveznica se nastavlja i iako je krajem nedelje zabeležen pokušaj da se ovaj trend zaustavi, čini se da FED-ov ,,higher for longer,, još uvek dovoljno jako odzvanja tržištem donoseći nivo prinosa na američkim trezorcima kakve nismo videli odavno.

Prinos na 10-godišnje obveznice prešao 4.50% po prvi put od 2007. godine dostigavši maksimalnih 4,688%.

Prekid finansiranja vlade i vladinih agencija (“US government shutdown”) je izbegnut u poslednjem momentu i samo nekoliko sati pre isteka roka.

USD i dalje jača u odnosu na EUR te valutni par nedelju završava na nivou od 1,057. Jačanje dolara može negativno uticati na konsolidovane bilanse kompanija u Americi naročito onih izvozno orjentisanih, pa nadolazeća sezona rezultata, iz navedenog razloga, može biti depresivnija zbog valutnih razlika.

U petak je objavljen PCE indeks. Objava je bila ohrabrujuća jer ukazuje na postepeno hlađenje inflacije, što je I dalje goruća tema za najveću svestsku ekonomiju. Objavljen je rezultat od 3.9% na indeksu, što je nešto niže u odnosu na prethodni obračunski period gde je iznosio 4.3%.

 

Akcije u trećem kvartalu zabeležile minus!

Akcije su se korigovale na niže i tokom nedelje su pokušavale naći nivo s kog bi mogle krenuti u ponovni rast. No za sada izgleda da nema dovoljno jakog fundamenta za ozbiljniji prodor na više.

Treći kvartal je prvi negativni kvartal ove godine. S&P 500 je dostigao trosmesečni minimum na nivou 4236. Sa ovog kritičnog nivoa, s aspekta tehničke analize, se očekuje značajnija reakcija tržišta kako se bližimo sezoni rezultata. U ovoj godini index S&P 500 trenutno odbacuje solidnih 12.13% YTD.

Kompanija Nike je objavila pozitivne poslovne rezultate, što je podržalo rast cena njihovih akcija, kao i Micron koji je opet premašio očekivanja ali uz lošija predviđanja za naredni kvartal cena hartije je blago pala.

Slabljenje evra, pad industrijske proizvodnje u evropi uz strah od ponovnog ubrzavanja inflacije su samo neki od faktora koji za rezultat imaju da nemački DAX u poslenjem kvartalu beleži pad od 4,71% završivši na nivou od 15.386. CPI za Evrozonu je 4.3% dok je procena bila na nivou 4.5%, pa je poslat pozitivan signal tržištu delimično neutrališući očekivanja o inflatornim pritiscima.

U ovoj nedelji fokus ostaje na kretanjima na tržištu američkog duga a dolazi nam i nekoliko interesantnih makroeknomskih objava JOLTs Job openings, ISM Services PMI, Unemployment rate, Nonfarm payrolls.

Fokus je I dalje na Američkim državnim obveznicama posebno onim na dugom delu krive prinos.